ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

 

  • 5/9/2021 – Πρόγραμμα Υποστήριξης Γονεϊκών Ικανοτήτων

Θα το δείτε πατώντας εδώ

divider

  • 5/3/2021Η ασφάλεια στο διαδίκτυο

    Αγαπητοί  γονείς,
    ζούμε σε μια εποχή που επιβάλλεται να είμαστε όσο περισσότερο μπορούμε κοντά στα παιδιά μας.
    Οι  πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, λόγω της πανδημίας, αναγκάζουν τους μαθητές, από μικρή ηλικία, να χρησιμοποιούν  το διαδίκτυο για γνώση, ενημέρωση, ψυχαγωγία και επικοινωνία.
    Είναι ανάγκη λοιπόν οι γονείς, να ενημερωθούμε, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά θα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με υπευθυνότητα, σεβασμό προς τους άλλους, κριτική σκέψη και δημιουργικό τρόπο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους  σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο:   «Σεμινάριο για το cyberbulling»

Σεμινάριο για το cyberbulling

divider

«Η ασφάλεια στο διαδίκτυο, υλικό στο πλαίσιο του Κοινωνικού Σχολείου».

 Σας ενημερώνουμε ότι η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων “Π.&Α. Κυριακού”, στο πλαίσιο του Προγράμματος για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και την Πρόληψη του Εκφοβισμού δημιούργησε το φυλλάδιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.
Επίσης σας γνωρίζουμε ότι στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & A. Κυριακού», λειτουργεί η Γραμμή Στήριξης χωρίς χρέωση «ΜΕ Υποστηρίζω» 800 11 800 15.
Η Γραμμή Στήριξης λειτουργεί καθημερινά από τις 9:00 έως τις 15:00, για θέματα που αφορούν την ορθή χρήση της τεχνολογίας από ανηλίκους (εξάρτηση από το διαδίκτυο, διαδικτυακός εκφοβισμός-bullying, αποπλάνηση-grooming, ακατάλληλο περιεχόμενο, θέματα προσωπικών δεδομένων, πορνογραφικό υλικό, τζόγος, βίαια παιχνίδια κλπ). Απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς.
Ανάλογα θέματα θα αναπτυχθούν και στο 8ο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής ? State of the Art Adolescent Medicine Course (www.youth-life.weebly.com).

ΒΙΝΤΕΟ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τα προσωπικά σας δεδομένα και τα δικαιώματά σας……………….ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ!!!!!!!

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Στην ενότητα αυτή θα βρείτε πληροφορίες για τα σημαντικότερα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφαλή χρήση των επιγραμμικών τεχνολογιών (online technologies).  Η ενότητα απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και σε όσους ενήλικες επιθυμούν απλά να μάθουν περισσότερα για το πως μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του ψηφιακού κόσμου…………………………www.saferinternet.gr

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

Το Διαδίκτυο είναι ένα συναρπαστικό μέσο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχαγωγία από εκατομμύρια ανθρώπους. Χρησιμοποιείται επίσης όμως και για τη διανομή περιεχομένου το οποίο είναι παράνομο ή επιβλαβές. Εφόσον ο κυβερνοχώρος δεν έχει εθνικά όρια, παράνομες δραστηριότητες μπορούν εύκολα να βρουν ?εικονικό καταφύγιο? σε αυτό το μέσο. Πρωταρχικό μέλημα της SafeLine είναι η εξάλειψη από το Διαδίκτυο περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας. Σκοπός της είναι η καταπολέμηση κάθε είδους παράνομου περιεχομένου του Διαδικτύου. Η SafeLine δέχεται καταγγελίες για περιεχόμενο που εντοπίζετε στο Διαδίκτυο και περιέχει:

  • εικόνες κακοποίησης παιδιών σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου
  •  ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό που παραβαίνει την ελληνική νομοθεσία 
  • οτιδήποτε άλλο θεωρείτε ότι είναι παράνομο.  

 SafeLine.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ (Συμβουλές για ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο)

internet-safety.sch.gr

divider

Περισσότερα κρούσματα σχολικής βίας στο Δημοτικό παρά στο Λύκειο

05/10/2010

της  Αλεξίας Σβώλου

Η σχολική βία και ο σχολικός εκφοβισμός-το γνωστό bullying που  αποτελεί δυσάρεστο φαινόμενο των καιρών  εκδηλώνεται περισσότερο στις τάξεις του δημοτικού και του γυμνασίου παρά  στο Λύκειο.

Τουλάχιστον ένας στους δέκα μαθητές, σε πολλές περιπτώσεις και  δύο στους δέκα πέφτουν θύματα σχολικής βίας στην χώρα μας και το φαινόμενο μπορεί να ενταθεί   με δεδομένη την καταλυτική επίδραση της ύφεσης στον κοινωνικό ιστό.  Οι επιστήμονες της Εταιρίας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις του bullying στην ψυχοσωματική υγεία και ανάπτυξη των παιδιών ?θυμάτων είναι πολύ σοβαρές. Όπως εξηγεί ο αν. καθηγητής παιδοψυχιατρικής κ. Ι. Τσιάντης τα παιδιά θύματα της σχολικής βίας μπορούν να εμφανίσουν έντονο άγχος και συναισθήματα ανασφάλειας, φοβίες, σχολική άρνηση, σχολική αποτυχία, μαθησιακές δυσκολίες, πονοκεφάλους, πόνους στην κοιλιά, διαταραχές ύπνου, ενούρηση (επιστροφή σε νηπιακές συμπεριφορές) και κατάθλιψη, ακόμα και να οδηγηθούν σε απόπειρα αυτοκτονίας.

Δυο τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης της ΕΨΥΠΕ για παιδιά-εφήβους και ενήλικους

Παρά την έκταση  του προβλήματος η σχολική βία και το bullying παραμένουν υποτιμημένα στη χώρα μας.  Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της  σχολικής βίας η ΕΨΥΠΕ υλοποιεί  ειδικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού διακρατικού προγράμματος DAPHNE. Για την άμεση ψυχική υποστήριξη των παιδιών που αντιμετωπίζουν  προβλήματα στο σχολείο ή την οικογένεια λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων με το αριθμό 116111. Αντίστοιχα για γονείς εκπαιδευτικούς και ενηλίκους που χρειάζονται ενημέρωση ή υποστήριξη για θέματα τα οποία αφορούν παιδιά και έφηβους λειτουργεί η  ξεχωριστή τηλεφωνική γραμμή-σύνδεσμος με το αριθμό 8018011177.

ΠΗΓΗ: http://www.healthview.gr/node/25153

Θύματα βίας και εκφοβισμού 1 στους 10 μαθητές σε δημοτικά και γυμνάσια

Περίπου το 15% των μαθητών έχουν βιώσει συμπεριφορές εκφοβισμού, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ενώ τα φαινόμενα βίας και εκφοβισμού (bullying) παρατηρούνται συχνότερα στα σχολεία σε ηλικίες από 8 έως 15 χρονών. Στο tvxs μιλά για τις έρευνες ο Ι.Τσιάντης, αναπληρωτής καθηγητής Παιδοψυχιατρικής κι επιστημονικός υπεύθυνος της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.).

www.tvxs.gr Της Γεωργία-Άννας Βοΐλη Όπως προκύπτει από στοιχεία ερευνών που μας έχει δώσει ο κ. Τσιάντης, σε διεθνές επίπεδο 1 στα 7 παιδιά υπόκεινται σε κάποια μορφή εκφοβισμού. Ενώ έρευνες στην Ελλάδα έχουν δείξει ότι το φαινόμενο αυτό πλήττει 1 στα 10 παιδιά. Μάλιστα, από έρευνες της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Υγείας που διενεργήθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου, προκύπτει ότι και στην Ελλάδα φαίνεται να έχει υπάρξει μια αύξηση του ποσοστού στα παιδιά που έχουν υποστεί εκφοβισμό στο σχολείο.

Ο εκφοβισμός και η θυματοποίηση διακρίνονται σε λεκτικό, σωματικό, κοινωνικό αποκλεισμό και τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια μορφή cyber bullying μέσω κινητών τηλεφώνων και διαδικτύου.

Τρία είναι τα στελέχη που εμπλέκονται σε μια κατάσταση εκφοβισμού, ο θύτης, το θύμα και ο σιωπηρός παρατηρητής. «Τόσο ο θύτης όσο και το θύμα φαίνεται να υποφέρουν κυρίως, όμως το θύμα υποφέρει περισσότερο. Και οι δύο έχουν ανάγκη βοήθειας», επισημαίνει ο κ. Τσιάντης.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι τα αγόρια ασκούν σε μεγαλύτερο ποσοστό σωματική βία, ενώ τα κορίτσια κυρίως λεκτική. Το παιδί θύμα έχει συνήθως χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλεια, άγχος, μπορεί να υποφέρει από κατάθλιψη ή και να έχει ιδέες αυτοκτονίας. Ενώ συχνά τα συμπτώματα σχολικής βίας εκδηλώνονται και ψυχοσωματικά, όπως με την άρνηση να πάνε σχολείο, μαθησιακά προβλήματα και δυσκολίες προσαρμογής. Πολύ συχνά μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο τα παιδιά να μην αναφέρουν στους γονείς τους το γεγονός και να το αποσιωπούν από φόβο ή δειλία.

«Στη χώρα μας τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού στα σχολεία δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από τους εκπαιδευτικούς καθώς και από τους γονείς, να είναι επαρκώς ενημερωμένοι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά το θέμα» δηλώνει ο κ.Τσιάντης.

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο «Μίλα, μη φοβάσαι ? Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Εκφοβισμού και της Βίας στο Σχολείο», στις 27 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ και ώρα 09:00 με 19:00.

Η Ημερίδα, όπως δηλώνει ο κ. Τσιάντης στο tvxs, «απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, αλλά και σε γονείς και παιδιά με στόχο να τους ενημερώσει επαρκώς ώστε να γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν φαινόμενα βίας στο μέλλον». Θα προτείνουν κατευθυντήριες οδηγίες με στόχο την πρόληψη τέτοιων φαινομένων. Μέρος θα λάβουν εκπαιδευτικοί που θα παρουσιάσουν και δράσεις που έχουν αναπτυχθεί από παιδιά, αλλά και γονείς και πολλά παιδιά.

Η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. κατά καιρούς διεξάγει έρευνες και αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες, ενώ λειτουργεί και «Συμβουλευτική Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας» για γονείς κι εκπαιδευτικούς με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η τηλεφωνική γραμμή είναι 801-801-1177.

ΠΗΓΗ: http://kinisigoneon.wordpress.com