ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

  • 16/04/2013 – ΦΡΟΥΤΟΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ! 

Ένα πρόγραμμα  αφιερωμένο στα «ΦΡΟΥΤΑ»

Την Τρίτη 16/04/2013, στα πλαίσιo στήριξης  του Σχεδίου για την Προώθηση και Κατανάλωση φρούτων στα σχολεία για το σχολικό έτος 2012-2013, παράλληλα με την παράδοση φρούτων και φρουτοσαλάτας , πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εκδήλωση  που απευθυνόταν στους μαθητές όλων των τάξεων με σκοπό την πρόκληση ενδιαφέροντος και προτροπής  των παιδιών για την κατανάλωση φρούτων ως τροφών πολύ ευεργετικών για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα παιδιά παρουσίασαν  με χορό, τραγούδια και παιχνίδια ένα ωραίο θέαμα για τα φρούτα:

  • «Ντο ρε μι» , Τραγούδι από τη Β2 τάξη
  • «Τα δώρα της φύσης» , Παραμύθι από το διαδίκτυο
  • «Η παρέλαση των φρούτων», Τραγούδι από το διαδίκτυο
  • Διαδραστικό παιχνίδι με παροιμίες και αινίγματα από το Α2
  • «Το χοντρό μπιζέλι» Χορός από το Β2
  • «Αγαπάμε τα φρούτα», Παρουσίαση  σε power point.

Στο τέλος της μικρής γιορτής οι μαθητές των Α,Β,Γ τάξεων ζωγράφισαν μια ζωγραφιά με θέμα : «Τα παιδιά αγαπούν τα φρούτα» ενώ οι μεγάλοι μαθητές των Δ,Ε,ΣΤ  τάξεων υποστήριξαν τη σπουδαιότητα της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής συντάσσοντας  ένα σύντομο κείμενο 120 λέξεων. Η καλύτερη ζωγραφιά και το καλύτερο κείμενο του σχολείου  θα πάρουν μέρος σε διαγωνισμό.

Υπεύθυνοι της εκδήλωσης ήταν η κα Μοσχίδου Ελένη, Πασχαλίδου Καλλιόπη και Σίσκου Αναστασία

divider

  • 8/4/2013 – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ “ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΗΡΘΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ”

ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΟΙ!

Στα πλαίσια  του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Καβάλας η θεατρική ομάδα Aποφοίτων του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας παρουσιίασε τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2013 στις 7:00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας τη θεατρική παράσταση «Πρόσφυγες ήρθαμε στην Καβάλα».

      Πρόκειται για την παράσταση που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2010 από την τότε ΣΤ΄ τάξη του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας στα πλαίσια ενός Καινοτόμου Προγράμματος Τοπικής Ιστορίας με τίτλο «Πρόσφυγες στην Καβάλα του Μεσοπολέμου», (βραβεύτηκε με Αριστείο Καινοτομίας από το Υπουργείο Παιδείας), στο οποίο συμμετείχαν επίσης το 5ο Γυμνάσιο και το 4ο Γενικό Λύκειο Καβάλας με  συντονιστή τον φιλόλογο Παληκίδη Άγγελο.
Στην πρόταση του Δήμου Καβάλας να παρουσιαστεί και φέτος η παράσταση ανταποκρίθηκε αρχικά με επιφύλαξη ο σκηνοθέτης και συγγραφέας του έργου δάσκαλος Κουκουζίκας Ναπολέων, γιατί οι ηθοποιοί είναι πλέον 15χρονοι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και δεν ήταν καθόλου βέβαιος ότι θα αποδεχτούν την πρόταση.
Τα παιδιά όμως δέχτηκαν με χαρά και ενθουσιασμό την πρόσκληση του πρώην δασκάλου τους, ξεκίνησαν πριν τρεις μήνες την προετοιμασία της παράστασης και βρίσκονται πλέον στην ευχάριστη θέση να την παρουσιάσουν ανανεωμένη και πιο «ώριμη» στο κοινό της Καβάλας.
Για τη συγγραφή του έργου ο δάσκαλος στηρίχτηκε σε συνεντεύξεις προσφύγων, δημοσιεύματα της εποχής (εφημερίδα «Κήρυξ» της Καβάλας), φωτογραφικό υλικό, γραπτές μαρτυρίες, βιβλία Τοπικής Ιστορίας Καβαλιωτών συγγραφέων αλλά και σε λογοτεχνικά έργα.
Το έργο είναι ένα οδοιπορικό των προσφύγων από τις ώρες του ξεριζωμού τους από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Αν. Θράκη μέχρι την εποχή της αποκατάστασης και ένταξής τους στην κοινωνία της Καβάλας.
Στο έργο αναφέρονται ονόματα των προσφυγικών συνοικιών της Καβάλας, των μνημείων της, των πλατειών και των δρόμων της, των σχολείων που φοιτούσαν τα προσφυγόπουλα αλλά και ονόματα  συμπατριωτών μας (που έδωσαν   συνεντεύξεις στους μαθητές), οι ιστορίες των οποίων ζωντανεύουν μέσα στην παράσταση, έτσι όπως μας τις διηγήθηκαν ή ελαφρώς παραλλαγμένες για την οικονομία του έργου.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η  Αναστασία Σίσκου , ενώ την προβολή του οπτικού υλικού και το ήχητικό υλικό  επιμελήθηκε ο Γρηγόρης Χατζηκατσούπης, δάσκαλοι του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας.
afisa-prosfyges
divider
  • 2/4/2013 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το σχολείο μας γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου!
Καλεσμένη μας η συγγραφέας και παιδαγωγός κ. Μαρία Ιορδανίδου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1996.
Το Σχολείο μας την ημέρα αυτή τη γιόρτασε με τρεις ιδιαίτερες εκδηλώσεις:
α)Έκανε απολογισμό της λειτουργίας της σχολικής βιβλιοθήκης και απονεμήθηκαν Έπαινοι και Αριστεία Φιλαναγνωσίας.
β)Πραγματοποίησε βιωματικές δραστηριότητες με στόχο την καλλιέργεια της Φιλαναγνωσίας σε συνεργασία με την καλεσμένη μας συγγραφέα και εκπαιδευτικό Μαρία Ιορδανίδου και με τη Σύμβουλο Σοφία Χατζηνικολάου
γ)Οργάνωσε και υλοποίησε βιωματικό εργαστήριο που απευθυνόταν σε γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα «Δημιουργική Γραφή».
Την υλοποίηση του εργαστηρίου ανέλαβε η φιλοξενούμενή μας, παιδαγωγός και συγγραφέας κ. Μαρία Ιορδανίδου.
Οι στόχοι του εργαστηρίου ήταν:
? Τεχνικές δημιουργίας κειμένων που ανήκουν σε διαφορετικά είδη λόγου: κριτική ανάγνωση κειμένων (λογοτεχνικών και μη), δομή κειμένου, συνοχή, μέθοδοι αφήγησης, περιγραφής, στήσιμο χαρακτήρων, δημιουργία λογοπαίγνιου, πεζό, ποίηση, ομοιοκαταληξία, ζητήματα ορθογραφίας και στίξης και
? Τεχνικές εμψύχωσης εργαστηρίου δημιουργικής γραφής: ομαδική σύνθεση παραμυθιού ιστορίας, δημιουργία βιβλίου, δημιουργία ιστορίας με δεσμεύσεις, δημιουργία υποθέσεων, καταιγισμός ιδεών, αξιοποίηση διαφορετικών εντύπων, φωτογραφίας, εικόνας κόμικς, κτλ.

epainos1           aristeio1

divider

  • 1/4/2013 – ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΛΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Στα πλαίσια των διδακτικών επισκέψεων, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1 Απρίλη εκπαιδευτική εκδρομή στο Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών της Ν. Περάμου.
Η επιλογή του χώρου έγινε με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών μας για την ποικιλία της θάλασσας που μας περιβάλλει σε ψάρια και φυτά, τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της μόλυνσης και τη σημασία που έχει η θάλασσα στη διαβίωση πολλών πολιτών της πόλης μας.
Στόχος της εκδρομής ήταν η γνωριμία, η αγάπη για τη θάλασσα και η ευαισθητοποίηση των μαθητών μας σε περιβαλλοντικά θέματα.
Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με πολύ παιχνίδι στον χώρο του κάμπινγκ Aνατολή, συνδυάζοντας έτσι «το τερπνόν μετά του ωφελίμου».