Εορτασμός της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

«Την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την ιστορική στιγμή του 1940, όταν η Ελλάδα μας ύψωσε το ανάστημά της και είπε το ηρωικό «ΟΧΙ» στον εισβολέα, εισερχόμενη με σθένος σε έναν πόλεμο ενάντια σε ισχυρά στρατεύματα της εποχής, κατά του φασισμού και του ναζισμού. Η χώρα μας αρνήθηκε να παραδοθεί, και ο λαός μας απέκρουσε σκληρά μαχόμενος μέχρις εσχάτων, παρά την εμφανή ανισότητα των στρατιωτικών δυνάμεων, τον επίδοξο κατακτητή, καθυστέρησε την επέλαση του Άξονα, ενθάρρυνε τους υπόλοιπους λαούς που αντιστέκονταν και αποτέλεσε υπόδειγμα ηρωισμού και πηγή έμπνευσης»*.

Με σεβασμό και υπερηφάνεια, αποδώσαμε στα σχολεία της χώρας, όπως κάθε χρόνο, φόρο τιμής στους  ήρωες του 1940, χάρη στη θυσία των οποίων ζούμε σε μια χώρα ελεύθερη. Οι εορταστικές εκδηλώσεις στο δικό μας σχολείο για το Έπος του 1940 περιελάμβαναν τον εκκλησιασμό, την κατάθεση στεφάνου την παραμονή της εθνικής επετείου, τη συμμετοχή του σχολείου στη μαθητική παρέλαση της πόλης μας ανήμερα την 28η Οκτωβρίου και τη σχολική γιορτή που πραγματοποιήθηκε την παραμονή της επετείου, σε ώρα λειτουργίας του σχολείου το πρωί για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Β ΄και Στ΄ τάξεων, αλλά και σε απογευματινή ώρα με προσκαλεσμένους τους γονείς των μαθητών/τριών της Δ΄ τάξης που ανέλαβαν την υλοποίησή της. Στη σχολική μας γιορτή που ήταν πλαισιωμένη με οπτικοακουστικό υλικό, παρουσίαση μικρών θεατρικών αποσπασμάτων, καθώς και τραγουδιών από τη χορωδία, έγινε επίσης από τους μαθητές/τριες και σύντομη αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε τοπικό (βουλγαρική κατοχή στην Καβάλα) .

Την επιμέλεια της γιορτής είχαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου: Ζαρκάδα Ηλέκτρα και Παχούμη Παγώνα (δασκάλες της Δ΄τάξης), Σεμερτζίδης Γεώργιος (εκπαιδευτικός Μουσικής), Ζαβράκα Θεοδώρα (εκπαιδευτικός Εικαστικών) και Πασχαλίδου Καλλιόπη (υπεύθυνη εκπαιδευτικός για το στολισμό του σχολείου).

Αξίζει να συγχαρούμε τους μικρούς μας μαθητές, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και κατάφεραν να μας βάλουν όλους στο πνεύμα εκείνης της εποχής.

Η μνήμη είναι σημαντική. Όλοι  έχουμε καθήκον  να γνωρίζουμε  την ιστορία μας και  να είμαστε ευγνώμονες για την αντίσταση  που πρόβαλαν στους επίδοξους κατακτητές και τη θυσία των πατριωτών μας, για τον σκοπό αυτόν.

*Απόσπασμα από το μήνυμα της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων

Skip to content