ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ – Γ1
2022-2023
27/04/23 – Η μικρή κυκλοφορία του αίματος με το ρομπότ Thymio
Οι μαθητές στα πλαίσια της πρώτης υποθεματικής ενότητας «Γνωρίζω το σώμα μου» συμμετείχαν σε ένα σχέδιο εργασίας STEAM (Science, Technology, Engineering, Mathematics, Arts), εργαζόμενοι ομαδικά. Κάθε ομάδα κατασκεύασε σε ομάδες ένα μοντέλο της μικρής κυκλοφορίας (καρδιά). Ακόμα, κάθε μαθητική ομάδα ανακάλυψε τις βασικές συμπεριφορές του ρομπότ THYMIO και εξασκήθηκε σε αυτές. Στη συνέχεια, επιχείρησε να το προγραμματίσει ώστε να κινείται, όπως το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες. Τέλος, δημιούργησε το δικό της τρισδιάστατο σχέδιο στο Tinkercad και παρακολούθησε τη διαδικασία τρισδιάστατης εκτύπωσης ενός έτοιμου τρισδιάστατου σχεδίου καρδιάς.
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παπαδοπούλου Α. Ελένη
Συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί: Σαββόγλου Νίκος, Ζαρκάδα Ηλέκτρα, Νανούση Γεωργία
15/03/23 – Το μάθημα… παιχνίδι!
Οι μαθητές στα πλαίσια της Θεματικής Ενότητας «Δημιουργώ/Καινοτομώ/Επιχειρηματική σκέψη και Πρωτοβουλία» κατασκεύασαν, συνεργαζόμενοι σε ομάδες 5, επιτραπέζια παιχνίδια, μαθηματικών γνώσεων. Η διαδικασία σχεδιασμού παιχνιδιού στην τάξη, απαιτούσε την εμπλοκή κάθε μαθητή και της εκπαιδευτικού σε όλες τις φάσεις της δημιουργικής διαδικασίας. Ειδικότερα, κάθε ομάδα συνέταξε τους κανόνες του παιχνιδιού της και συναποφάσισε την υπόθεση με θέματα, που άπτονται του περιβάλλοντος, όπως ανακύκλωση ή ζώα υπό εξαφάνιση. Ακόμα, κατασκεύασε το ταμπλό, δημιούργησε κάρτες με ρωτήσεις και χρησιμοποίησε το λογισμικό ARTutor για να αναδύονται οι απαντήσεις των ερωτήσεων με την αξιοποίηση της επαυξημένης μορφής. Τέλος, έπαιξε το παιχνίδι για να αξιολογήσει το αποτέλεσμα της προσπάθειας. Μέσω της επιρροής της δημιουργίας του παιχνιδιού, επιδιώχθηκε να ενεργοποιηθούν τα κίνητρα, που προκαλεί ένα παιχνίδι για την αυξημένη εμπλοκή κάθε μαθητή, καθώς επίσης να καλλιεργηθούν δεξιότητες χρήσης των ΤΠΕ.
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παπαδοπούλου Α. Ελένη
Συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί: Νανούση Γεωργία, Σαββόγλου Νίκος
Ταξιδεύουμε στα αρχαία ελληνικά θέατρα
Κατασκευή ομοιώματος θεατρικού οικοδομήματος με τουβλάκια
Στο πλαίσιο της θεματικής «Παγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά» και συγκεκριμένα της υπο-θεματικής «Ταξιδεύουμε στα αρχαία ελληνικά θέατρα» οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τα αρχαία ελληνικά θέατρα. Γνώρισαν τα βασικά μέρη ενός αρχαίου θεατρικού οικοδομήματος και εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές με τα σύγχρονα θέατρα. Καλλιέργησαν δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα συμμετέχοντας στην ομαδική δραστηριότητα κατασκευής αρχαίου ελληνικού θεάτρου χρησιμοποιώντας τουβλάκια οικοδομικού υλικού.
Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων
Οι μαθητές δημιούργησαν τα δικά τους προσωπεία (κωμικά/τραγικά) φορώντας τα οποία έλαβαν μέρος σε θεατρικό δρώμενο κατά την επίσκεψη του τμήματος στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, στο νομό Καβάλας.
Απώτερος στόχος ήταν να καλλιεργήσουν δεξιότητες της κοινωνικής ζωής αλλά και να μάθουν με παραγωγικό τρόπο μέσω των Τεχνών (εικαστικών και θεάτρου) και της δημιουργικότητας.